Tiga Hak Anak Atas Ayahnya...

Seorang ayah datang kepada Umar bin Khatthab. Dia mengeluhkan anaknya yang derhaka. Umar pun memanggil si anak dan menasihatinya.

Si anak berkata, "Wahai Amirul Mukminin, bukankah seorang anak juga punya hak atas ayahnya?"
Umar, "Ya, benar."
Si anak, "Apa itu, wahai Amirul Mukminin?"
Umar, berkata iaitu:
(1) Memilihkan ibu yang baik,
(2) memberikan nama yang bagus,
(3) memberikan pendidikan yang baik."

Si anak pun berkata, "Wahai Amirul Mukminin, sesungguhnya ayahku tak melakukan itu semua. Ibuku seorang majusiyah, ia menamaiku Ju'al (lelaki hitam dan jelek), dan ia sama sekali tak pernah mengajariku walaupun hanya satu huruf."
Maka, Umar pun berkata kepada si ayah, "Kamu ini datang mengadukan kederhakaan anakmu. Tapi sebetulnya kamu telah menderhakainya sebelum ia menderhakaimu. Kamu juga telah berbuat buruk kepadanya sebelum ia berlaku buruk kepadamu."


(Ali bin Naif Asy-Syahud, Mausu'ah Ad-Din An-Nashihah, jld III, hlm 80 disalin dari laman FB Abduh Zulfidar Akaha)

0 ulasan:

Laman Sahabat

Bicara UKHUWWAH

ShoutMix chat widget

Followers

About Me

Foto Saya
ibnu qais
Dilahir di Kampung tercinta di Desa Permai Pagut pada tanggal 18 Mei 1986 pada jam 08.55pm bersamaan 9 Ramadhan 1406 Hijrah iaitu jatuh pada hari Ahad. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Agama (Arab) Al-Ittihadiah Tanjung Pagar, Ketereh.Kemudian melanjutkan ke pengajian menengah di Sekolah Menengah Agama (Arab) Darul Aman, Kok Lanas dari 1999-2002, sekarang dikenali Ma'had Tahfiz Sains Nurul Iman. Setelah itu saya berhijrah ke Sekolah Menengah Agama (Arab) Azhariah, Melor. Setelah tamat, saya mendapat tawaran melanjutkan pengajian ke peringkat diploma bidang syariah di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS),Kelantan (2005-2008) dan sekarang melanjutkan pengajian sarjana di Universitas Islam Negeri Ar-Raniry, Nanggroe Acheh Darussalam, Republik Indonesia,dalam Fakultas Syariah Jurusan Ahwalul Syakhsiyyah(Hukum Keluarga Islam). Sebarang pandangan emailkan kepada yiez_almaqdisi@yahoo.com @ ibnqais@gmail.com.
Lihat profil lengkap saya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ultimos Comentarios

 
Copyright © Jalan Yang Lurus