Membuang Duri....

Kita  tentu biasa berbuat baik, malahan tentunya bukan untuk mengharapkan sesuatu dari apa yang kita buat. Kenapa kita sedar semua itu, kerana itu merupakan peranan yang harus kita main dan ada pada diri kita masing-masing. Adalah kewajipan kita untuk menyingkirkan atau membuangkan duri di jalan yang sedang kita lalui, bukan saja untuk tidak melukakan diri kita, namun untuk menjaga para pejalan yang lalu di jalan itu juga.

Jadi, meski tidak ada seorang pun yang mengucapkan terima kasih atas perbuatan baik yang kita lakukan, itu tidak perlu mengecilkan arti dan amal yang kerja kita atau mungkin saja orang lain tidak memahami kebaikan itu, kerana mereka menganggap memang seharusnya kita melakukan itu. Maka, apatah erti sebuah ucapan terima kasih??. Biarkan saja kebaikan mengalir dari tangan anda dan biarkan benak hati kecil kita terbebas dari perasaan berjasa. Ini dapat difahami maksud hadis iaitu berikan derma dari tangan kanan seakan-akan tangan kirimu tidak mengetahuinya...wassalam....

0 ulasan:

Laman Sahabat

Bicara UKHUWWAH

ShoutMix chat widget

Followers

About Me

Foto Saya
ibnu qais
Dilahir di Kampung tercinta di Desa Permai Pagut pada tanggal 18 Mei 1986 pada jam 08.55pm bersamaan 9 Ramadhan 1406 Hijrah iaitu jatuh pada hari Ahad. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Agama (Arab) Al-Ittihadiah Tanjung Pagar, Ketereh.Kemudian melanjutkan ke pengajian menengah di Sekolah Menengah Agama (Arab) Darul Aman, Kok Lanas dari 1999-2002, sekarang dikenali Ma'had Tahfiz Sains Nurul Iman. Setelah itu saya berhijrah ke Sekolah Menengah Agama (Arab) Azhariah, Melor. Setelah tamat, saya mendapat tawaran melanjutkan pengajian ke peringkat diploma bidang syariah di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS),Kelantan (2005-2008) dan sekarang melanjutkan pengajian sarjana di Universitas Islam Negeri Ar-Raniry, Nanggroe Acheh Darussalam, Republik Indonesia,dalam Fakultas Syariah Jurusan Ahwalul Syakhsiyyah(Hukum Keluarga Islam). Sebarang pandangan emailkan kepada yiez_almaqdisi@yahoo.com @ ibnqais@gmail.com.
Lihat profil lengkap saya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ultimos Comentarios

 
Copyright © Jalan Yang Lurus